De brand in de ondermolen in de Groote Drooggemaakte Polder

Terugbladerend in de krantenbank van Digitale Krantenarchief – Regionaal Archief Leiden kwam ik het volgende nieuwsbericht tegen 1 :

Op 30 Augustus, omstreeks half 9 ure in den avond, ontstond door het inslaan van den bliksem de brand in den ondermolen van den grooten drooggemaakten Stompwijkschen polder. Ondanks de lofwaardigste inspanning bij de aanwending der beschikbare brandbluschmiddelen, werd de molen een prooi der vlammen; de belendende zomerhuizing, hooiberg en korenschelf werden behouden.

Even schoot het door mijn hoofd dat deze brand dan misschien de reden was waarom ik later de sloop van deze molen niet in de kranten, zie mijn vorige blog “Te koop: sloophout en dergelijke” is terug te vinden. Maar al gauw realiseerde ik mij dat er toch zeer waarschijnlijk echt drie molens nodig waren om de polder droog te houden. De molens werden gesloopt in 1884 en het lijkt dan ook zeer onwaarschijnlijk dat er gedurende ruim 26 jaar slechts met twee molens zou zijn gemalen. De molen zal wel herbouwd zijn, om dan dus 26 jaar later gesloopt te worden.

Tragisch is het vervolg van het nieuwsbericht. Wat daarbij opvalt is de openheid waarmee men verslag van zaken deed. Als er een leeswijzer zou zijn geweest in 1859 dan moeten we toch denken aan lezers van 12 jaar en ouder. Wat te denken van “bestaande uit de romp waaraan het achterhoofd, zijnde het aangezicht vernietigd” of in een ander bericht uit de zelfde aflevering van deze krant “bragt hij haar met een mes, dat aan beide zijden geslepen was, zeven wonden toe”.

Hierbij het hele bericht:

brand in de ondermolen in de grote drooggemaakte polder te stompwijkbrand in de ondermolen van de grote drooggemaakte polder in stompwijk

  1. In: Leidsche Courant, 7 september 1859 []
Dit bericht is geplaatst in stompwijk met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *