Te koop: sloophout en dergelijke

Steeds meer kranten komen digitaal beschikbaar. Met name bibliotheken als de Koninklijke Bibliotheek zijn erg actief in het scannen en beschikbaar stellen van oude kranten. En natuurlijk zijn deze kranten een zeer belangrijke bron voor allerhande wetenschappers, zoals geschiedkundigen.

Maar ook archieven plaatsen steeds meer materiaal op het internet. Zo heb ik in deze blog al het nodige laten zien, bijvoorbeeld landkaarten in “De Drie Molens van Stompwijk (in de Groote Drooggemaakte Polder dan)” en “Geriefhoutbosjes en Stompwijk“.

En gelukkig zien wij dat ook op regionaal gebied er van alles wordt ondernomen. Zo is nu op de website van Digitale Krantenarchief – Regionaal Archief Leiden een enorme hoeveelheid krantenpagina’s te doorzoeken. en dat is voor Stompwijkers natuurlijk erg interessant. Vanouds werden er in Stompwijk veel kranten gelezen uit Leiden, met name de Leidsche Courant, want die krant had een katholieke signatuur.

Bovendien was men in het Stompwijkse zeer gericht op Leiden: kinderen gingen er naar de middelbare school, zieken en gewonden naar Leidse ziekenhuizen en de belangrijkste, want duurste, inkopen als schoeisel, kleding en zo, werden gewoon in de Breestraat en de Haarlemmerstraat gekocht. De aanbiedingen en voordeeltjes moesten dus goed in de gaten gehouden worden!

Gezien mijn liefhebberij met betrekking tot de drie molens in de Grote Drooggemaakte Polder maar eens in de genoemde krantenarchieven gezocht. En tot mijn verdriet kwam ik de volgende teksten tegen:

verkoop sloop materialen middel molen in Leidsch DagbladLeidsch Dagblad, 22 september 1884: Uit het sloopmateriaal kunnen we afleiden welke techniek werd gebruikt om het water uit te slaan op de voorboezem, richting bovenmolen. Wat vooral opvalt is de enorme hoeveelheid steentjes, het moeten grote molens geweest zijn.

 

 

verkoop sloopmateriaal bovenmolen in Leidsch DagbladLeidsch Dagblad, 22 december 1884: Ik begrijp niet zo goed waarom in deze aankondiging niet een uitvoerige opsomming werd gegeven van de soorten sloopmateriaal. In ieder geval heeft de notaris met gevoel voor understatement wel aangegeven, dat de materialen kunnen worden afgevoerd via het water. Bij een bovenmolen moet dat inderdaad niet zo moeilijk geweest zijn.

 

Ik heb de verkoop van het sloopmateriaal van de ondermolen niet in het krantenarchief kunnen terugvinden, maar afgaande op een slooptijd van ongeveer drie maanden, zal dat ergens in juni 1884 zijn geweest.

Ik blijf het jammer vinden!

Dit bericht is geplaatst in stompwijk met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Te koop: sloophout en dergelijke

  1. Pingback: Een foto van de herbouwde ondermolen uit Stompwijk | Aad Janson

  2. Jan van Rijn schreef:

    Je verwondert je een beetje over de uitvoerige opsomming van het te koop aangebodene. Ik denk dat dat was ten bevoeve van eventuele molenmakers.
    B.v. het windpeulen is de grote zware balk voorin de kap ven de molen, waar de as op rust. De penbalk is de balk waar de achterkant van de as op rust. Die was vaak gemaakt van pokhout. dat is een houtsoort die van zich zelf heel vet is. De as hoefde daar dus bijna nooit gesmeerd te worden. Groetjes, Jan van Rijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *