De weg naar Stompwijk.
De Weg naar Stompwijk van Willem Roelofs (1875)

De Weg naar Stompwijk van Willem Roelofs (1875)

Onlangs stuurde collega Jacques mij een fotootje van een schilderij met de titel “De weg naar Stompwijk”. Hij wist er bij te vertellen dat de schilder een zekere Willem Roelofs 1  was en dat het schilderij gedateerd was op 1875. Zoals u op het fotootje links kunt zien blijft een indruk van de preciese plaats waar het schilderij gemaakt zou kunnen zijn of een meer gedetailleerd beeld wat lastig te bepalen. Zelfs als u op het fotootje klikt en naar de beschikbare uitvergroting kijkt, blijft het allemaal wat ver weg. Jammer! Tenzij….

Tenzij we nog eens wat verder zoeken en gewoon de titel van het schilderij in Google intoetsen. En dat levert toch een behoorlijk aantal websites op. Een daarvan trok mijn aandacht, namelijk een veilingwebsite. En ja hoor, het toeval wilde dat het gezochte schilderij nog niet zo lang geleden op een veiling is verkocht. En u weet hoe dat gaat tegenwoordig, een foto is snel gemaakt en op het internet geplaatst. Natuurlijk met de bedoeling de aspirant koper zo goed mogelijk te informeren en dan volstaat een klein, flets fotootje natuurlijk niet.

Nu het moet gezegd ‘Het Vendu Notarishuis 2 ’ heeft zich heel behoorlijk gekweten van de taak een zo degelijk mogelijke foto te maken. U ziet het resultaat hierbij:

De Weg naar Stompwijk van Willem Roelofs (1875)

De Weg naar Stompwijk van Willem Roelofs (1875)

Als u nu klikt op deze afbeelding, verschijnt een zo goed als beeldschermvullend plaatje van het schilderij. En nu zien we wel details! Het witte streepje in de bovenste afbeelding is een ophaalbrug en we zien een molen! En daar ben ik zeer verguld mee, want dit is voor mij de eerste afbeelding die ik onder ogen kreeg van een molen uit de molendriegang die de Drooggemaakte Grote Polder in Stompwijk droogmaalde -anders dan wat molentjes op een landkaart-. De molens zijn ergens in 1880 afgebroken toen het nieuwe stoomgemaal in gebruik genomen was.

Het is ook die molen die mij er nagenoeg zeker van maakt dat we richting Stompwijk kijken van net voor De Krom, de scherpe bocht in de weg ergens halverwege de Stompwijkseweg. Het schilderij zelf geeft die bocht niet echt duidelijk aan, maar de kerk met daarvoor de molen, feitelijk te groot afgebeeld en de kerk te dichtbij (de vrijheden van de kunstenaar), in het schilderij, geeft als ik een rechte lijn trek ongeveer de plaats aan waar de schilder heeft gestaan en misschien ook heeft geschilderd dan wel geschetst. Zie de tab ‘andere plaatjes’ hierboven aan dit bericht voor een overzichtje.

Mocht u mijn observaties willen nuanceren dan graag commentaar.


De Weg naar Stompwijk van Willem Roelofs (1875)

De Weg naar Stompwijk van Willem Roelofs (1875): detail

Plaats waar schilder gestaan kan hebben

Plaats waar schilder gestaan kan hebben

Met dank aan Google Maps.

De richting vanuit de lucht

De kijkrichting vanuit de lucht

 

 

 

 

 

 

 

Met dank aan Google Maps. Links onder bij de rode stip de plaats waar de schilder stond, de rode pijl geeft kijkrichting aan, het onderste zwarte kruis de ondermolen van de driegang en de blauwe stip linksboven de kerk.

  1. Zie http://www.museum-nunspeet.nl/Roelofs/roelofs.html [gezien op 11-10-2011]  en http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Roelofs [gezien op 11-10-2011]  []
  2. Zie http://www.notarishuis.com/. Ik geef de foto’s van het veilighuis, dus inclusief de watermerken.  []
Dit bericht is geplaatst in stompwijk met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *