Trefwoorden, tags en WordPress

Secundaire databases.

In de bibliotheek van het Vredespaleis worden -naast de data die is en wordt opgeslagen in het bibliotheeksysteem- ook ‘secundaire databases’ onderhouden. Deze databases worden gebruikt om de website te voorzien van actuele informatie die niet of lastig uit het bibliotheeksysteem is te halen. Ter illustratie, in de database ‘newtitles’ staan recent verwerkte catalogustitels. Met die data worden op de website, op hoofdonderwerp gerangschikte, overzichten van recente aanschaf getoond.

Een ander voorbeeld betreft de bibliografische data die ten grondslag ligt aan de ‘toc’service. Dit is, het bieden van een overzicht van inhoudsopgaven uit een flink aantal speciaal voor dit doel geselecteerde tijdschriften en het doorzoekbaar maken -op artikelniveau- van die inhoudsopgaven. Deze data is slechts voor een klein deel terug te vinden in het bibliotheeksysteem.

Als laatste voorbeeld de trefwoordendatabase. In het verleden heeft men in de bibliotheek van het Vredespaleis bedacht dat het voor de vindbaarheid bij zoekmachines goed zou zijn als de gebruikte trefwoorden in het bibliotheeksysteem ook apart -dus buiten de catalogus- aangeboden zouden worden. Daartoe werden die trefwoorden uit het bibliotheeksysteem gelicht en ondergebracht in een lokale database. Die database ligt ten grondslag aan de webpagina ‘subject headings and systematic codes’ waarop vervolgens allerlei links zijn aangebracht die keurig door zoekrobots worden gevolgd.

Een nadeel van het laatste voorbeeld is wel dat trefwoorden op twee plaatsen moeten worden onderhouden: in het bibliotheeksysteem en in de lokale trefwoorden database. Dat is gelukkig geen onoverkomelijk probleem, want zo vaak worden geen nieuwe trefwoorden gemaakt of bestaande trefwoorden gemuteerd. En bovendien is voor het onderhouden van de lokale trefwoordendatabase een in PHP geschreven tooltje gemaakt om die db te onderhouden. De vakinhoudelijke experts in de bibliotheek kunnen dus vrij eenvoudig die lokale database onderhouden.

Ik maak nu een sprong.

WordPress en tags.

In de bibliotheek van het Vredespaleis is onlangs besloten een nieuwe website te maken gebruik makend van een ander CMS, WordPress. Maar een nieuwe website op een nieuwe server betekent natuurlijk ook dat men goed moet nadenken hoe men in die nieuwe omgeving om moet gaan met de secundaire databases. Neemt men alles zomaar mee, schoont men op, bouwt men nieuwe databases of kijkt men kritisch naar het bundelen van databases? In verband met het laatste, WordPress biedt de mogelijkheid om tags toe te voegen aan posts, zeg maar de berichten die men op de website plaatst. Tags in een cms voor een bibliotheek, trefwoorden in een secundaire database voor een bibliotheek …..

Zou het mogelijk zijn om een en ander te combineren? Anders gezegd, waarom probeert men niet de secundaire database met trefwoorden in de tabel van de tags te stoppen? Kan dat eigenlijk wel? Ja, dat kan. Proefondervindelijk heeft men in de bibliotheek van het Vredespaleis vastgesteld dat op voorhand 4000 tags/trefwoorden zijn in te lezen in de daarvoor bedoelde WordPress tagstabellen 1 . Het gebruiken van dat toch vrij hoge aantal tags/trefwoorden bij de toekenning aan posts gaat snel, er is geen stroperigheid, er is geen te meten vertraging. En het in PHP geschreven tooltje kan uiteindelijk komen te vervallen, WordPress heeft dat ‘tooltje’ al gewoon aan boord.

En de secundaire database met de trefwoorden? Omdat die database ook wordt gebruikt door bijvoorbeeld de linkresolver Plinklet, moet hij voorlopig blijven bestaan tot dat Plinklet is aangepast. En verder ook nog even uitzoeken of zonder bezwaar de WordPress tags tabellen als grondslag kunnen dienen voor een webpagina ‘subject headings and systematic codes’.

  1. wp_terms en wp_term_taxonomy []
Dit bericht is geplaatst in werk met de tags , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Trefwoorden, tags en WordPress

  1. Raymond Ridderhof schreef:

    “Proefondervindelijk heeft men in de bibliotheek van het Vredespaleis vastgesteld dat op voorhand 4000 tags/trefwoorden zijn in te lezen in de daarvoor bedoelde WordPress tagstabellen ” — dat is een grote stap in de goede richting. Het is een goede zaak dat niet alle data handmatig hoeft te worden aangepast aan het nieuwe CMS. (Gedeeltelijk) Inlezen van genoemde data is verre te prefereren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *