ITIL 3 en de revisie

Ruim een decennium gelden volgde ik op instigatie van mijn toenmalige werkgever een cursus ITIL, deed zelfs nog een soort van een examen, waarvoor ik -BTW- wel slaagde, om er daarna nooit meer iets mee te doen. Niet omdat het gebodene waardeloos was, of omdat ik eigenwijs was en het allemaal beter wist, maar gewoon, omdat er geen gelegenheid was een en ander toe te passen. Het werd voor mij toegepast. En dat liet ik maar zo; gemak dient de mens immers.

Onlangs is ITIL weer eens opgefrist en verbeterd en uitgebreid en in de Automatiserings Gids van 22 juli wordt daarover verhaald. De meningen over de opwaardering zijn verdeeld, de gevoelens gemengd en dat niet alleen nationaal, maar ook internationaal. En ik begrijp dat wel, de handboeken zijn inmiddels in omvang gegroeid naar een kleine 2000 pagina’s en dat betekent dus dat als je serieus aan de slag wilt met ITIL je vast en zeker niet meer genoegd hebt aan 2 dagen cursus volgen in een luxueus conferentiehotel met uitstekende lunch.

En natuurlijk is een flink deel van het, ik citeer, “referentiekader voor het inrichten van de beheerprocessen binnen een ICT-organisatie” (http://nl.wikipedia.org/wiki/Information_Technology_Infrastructure_Library) geautomatiseerd of semi-geautomatiseerd. Maar wat is er mis met een schetsmatige -en vastgelegde- beschrijving van processen binnen het IT-bedrijf en verder het gebruiken van het gezonde verstand? In ITIL zaten en zitten fouten, aldus ITIL-deskundige Jan van Bon in het artikel in de Automatiserings Gids, maar hij zal de laatste zijn om te zeggen dat ITIL een mislukking is, ondanks die fouten. Daar werkte men kennelijk omheen, want hoe moet je anders de totale ITIL nog bestaansrecht geven?

In aansluiting op die gemengde gevoelens die ik zojuist beschreef; is de mededeling dat die handboeken nu 6,9 kilo wegen, nu positief of juist negatief op te vatten? Ik neig naar het laatste. Gezond verstand weegt niks. Om de fouten heenwerken kan kennelijk ook en is ook niet in grammen uit te drukken.

Dit bericht is geplaatst in werk met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *