Stompwijk en Nederlands Indië

Nu al weer bijna 6 jaren geleden ben ik eens een tijdje bezig geweest met een specifiek stukje geschiedenis: Stompwijk en Indonesië. Tientallen Stompwijkers hebben gewerkt en strijd geleverd in ‘ons Indië’ in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het leek mij wel aardig om dat deel van de geschiedenis eens een beetje te belichten.

Ik koos indertijd -6 jaar geleden dus- voor een platform, waar ik -en anderen- achteraf gezien niet zo gelukkig mee was; het wiki platform. Ik probeerde te ver voor de troepen uit te marcheren, zonder mijzelf af te vragen of een belangstellende wel de weg zou weten te vinden in zo’n wiki of gebruik zou willen maken van de mogelijkheden. Vooral het leveren van commentaar -vond ik – zou een eitje moeten zijn. Bleek niet juist. Bovendien hield het gratis platform, waar ik gebruik van maakte, op gratis te zijn en zie hier de oorzaken voor het in het slop raken.

Dan maar middels deze blog de zaak weer eens aanzwengelen. Ik heb een deel van de teksten die ik indertijd heb gefabriceerd kunnen reconstrueren en die ga ik hier weer aanbieden, natuurlijk aangepast. Het kunnen reageren op berichten van mijn hand of zelfs op reacties van anderen, is nu echt een eitje.

Onder ieder bericht staat nu een uitnodiging; ‘een reactie plaatsen’ klikken daarop geeft een zogenaamde tekstbox waar een antwoord, vraag of commentaar kan worden ingetoetst, nadat u uw emailadres hebt ingetoetst. Een kind kan de was de doen, echt waar!

Ik nodig u allen uit eens kritisch naar de lijst met Stompwijkse namen van Indiëgangers te kijken en te reageren? Geef familie verhalen, anecdotes, verwijs naar foto’s en documenten in dat commentaarveld. En we worden er allemaal wijzer van. Hier komen ze:

 1. Jan van Rijn
 2. Leo de Bruin
 3. Theo de Bruin, broer van Leo.
 4. Jan Hermanus Hoogendoorn. Geboorteplaats Stompwijk 21-04-1923. Overlijdensplaats Medan 30-11-1946. Begraafplaats Nederlands ereveld Leuwigajah. Gemeente Cimahi. Land Indonesië.
 5. Andreas Kuypers, zoon van koster Kuypers
 6. Jan van Veen, reeds overleden. Woonde vroeger naast Cor v d Zijden. Na zijn trouwen in Zoetermeer. Was chauffeur bij Nutricia.
 7. Gerard van Veen, broer van Jan.
 8. Kees Verhagen, reeds overleden. Vrachtrijder uit het Paddemoes!
 9. Dorus van Veen, Arie.zn, woonde over de kwakel waar vroeger Jan Scholtes woont, is naar Canada geëmigreerd en aldaar rond 1995? overleden
 10. Rinus Beekman, zoon van de aannemer, woonde tegenover de Kniplaan.
 11. Nick/Niek Havik
 12. Piet Bohemen
 13. Piet v. d. Bosch Czn
 14. Theo van Bemmelen
 15. Aad Knijnenburg
 16. Leen van Santen (van de Vliet)
 17. Jan Olyhoek (Pzn)
 18. Arie van Boheemen
 19. Aad Smits
 20. Sjaak Luiten
 21. Wim Groeneweg Jzn
 22. Arend van Santen (broer van Leen)
 23. Bertus Verhagen
 24. Cock Geilswijk
 25. Henk van der Zijden
 26. Martin van der Meer
 27. Aad van der Meer

 

Dit bericht is geplaatst in indië, stompwijk met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *