Het opvallende gebouw

Natuurlijk kent Stompwijk een paar karakteristieke gebouwen. Gezichtbepalend is natuurlijk de kerk en de daarnaast gebouwde pastorie. Verder zijn er natuurlijk nog een paar monumentale boerderijen en is er nog het Blesse Paard. Een bijzonder gebouw is ook het oude bankgebouw. Op dit moment dient het huis niet meer als bank, maar ook dan is het natuurlijk een bijzonder gebouw. In mijn geheugen nog de gang naar dit gebouw, angstvallig mijn spaarpot vasthoudend, want stel je voor dat je die zou verliezen. Plechtig werd dan de inhoud uit het varkentje gehaald en bijgeschreven op je bankboekje! En altijd even wachten en dan door dat groenige? glas naar buiten kijken.
Toen de foto voor deze ansicht werd gemaakt, dat moet in of voor 1936 zijn geweest gezien het poststempel op de achterzijde, was het volop lente of misschien vroege zomer. Voor het raam van het woongedeelte van het gebouw bloeien de tulpen en voor het bankgedeelte staat een fraai zitje. Opvallend is toch wel het grote kamerscherm. Misschien om de wind een beetje weg te houden. Aan het water te zien stond er een briesje komende vanuit het oosten. En natuurlijk weer een kwakel!
De kaart werd verstuurd door C. v.d. Pijl, Stompwijk aan de ‘jonge jufrouw J – G van der Pijl? in Rhenoij bij Leerdam.

Dit bericht is geplaatst in foto's met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *