Schippershaven

Een mooie voorjaarsdag. De bloemetjes bloeien, het gras staat al behoorlijk hoog en de ramen staan op een kier, althans drie van de vier ramen aan de voorkant van het huis. Zou dat tweede raam aan de voorkant van het huis klemmen? Of zou het anders toch te kil worden in de kamer?

Als je goed kijkt zie je ook nog een regenafvoer die een metertje boven de grond ophoudt. En verder is de onderste steunbeugel voor die afvoer behoorlijk groter dan die beugel er boven. Het gevolg is natuurlijk dat de afvoerpijp een beetje schuin wegloopt, van de muur af. Dan krijg je er veel makkelijker een regenton onder. Een ander voordeel is natuurlijk dat het druppende afvoerwater niet langs de muur loopt als er geen ton of emmer onder staat.

Het huis is gelegen bij de brug aan de Kniplaan in wat we nu ook wel de schippershaven noemen. De persoon die op foto staat is mij niet met precieze naam bekend, maar de kans is groot dat het een Van der Helm is. Ik denk dat de foto zo tussen 1920 en 1930 is gemaakt.

Reacties:

1. De dame op de foto van 5 april is Hendrina van der Helm-van Santen. Zij was getrouwd met Adrianus (Arie) van der Helm, schipper. Het zijn mijn overgrootouders. Haar ouders hadden een boerderij schuin tegenover het huis op de foto in de richting van Den Haag. Als ik het wel heb, bestaat die boerderij nog en is er een schuur bij met een eerste steenlegging door haar toen ze klein was.

In het huis op de foto zit ook een eerste steen: ‘AvdH 1861’ staat erop. Het pand bestaat nog steeds en als je het nu bekijkt zou je niet zeggen dat het zo oud is! [Freek van der Helm.]

2. De persoon op de foto is Henrica Theodora van Santen, bekend als Heintje van Santen. Zij werd geboren te Stompwijk op 9 maart 1867 en overleed daar op 28 juni 1937. Zij was bij haar overlijden weduwe van Adrianus van der Helm. Hij overleed 23 april 1933. Heintje is de overgrootmoeder van Freek van der Helm en ook van mij.

Ik denk dat de foto gemaakt is tussen 1930 en 1937. Op een andere foto van Heintje van Santen, een uit 1936, ziet ze er ongeveer zo uit als op deze foto. [Frans Jansen.]

Dit bericht is geplaatst in foto's met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *