Pa en buur

Een tweetal mensen, jonge mensen dit keer. Omdat de rechterjongen mijn vader is kan ik met enige zekerheid de foto dateren in 1936 of 1937, ervan uitgaande dat vader Gerrit hier zo’n jaar of 14 à 15 is.

Opvallende kledij, mag ik toch wel zeggen. Dit oordeel ligt ongetwijfeld aan mijn gebrekkige kennis hieromtrent, maar kennelijk werden in die jaren door jongens of maillots gedragen of heel erg lange kousen die tot onder de korte broek konden worden opgetrokken.

Ook hier hebben we misschien met, jeugdige dan wel, kerkgangers te maken. Links op de foto Theo Schrader, rechts Gerrit Janson, toendertijd buurjongens.

Mijnheer J. van Rijn had over mijn opmerking over die lange kousen nog het volgende te melden:

Op zoek naar mijn voorouders in  Veur, Stompwijk – Zoeterwoude ( van Rijn en Van Haaster(t)/Haastrecht ) zag ik de foto van Uw vader en de vraag over de lange kousen of maillots en wat gebruikelijk was in die tijd.

Ik ben van 1932, geboren in de gemeente Stompwijk aan de kant van de Dam en herinner me dat we naar de bewaarschool en de eerste klas gaand lange zwarte kousen met ribbels droegen, die vreselijk kriebelden en die  met een elastiekje op werden gehouden. Als kinderen hadden we een gloeiende hekel aan de zwarte kousen, de elastieken en de klompen.

Toen de oorlog duurde werden op de duur de schoenen vervangen door klompen gekocht bij de klompenmaker Vreeswijk. Eenmaal per week werden de klompen afgeboend en met een soort witkalk netjes gewit.

Soms had je de pech dat de kap eraf brak. Met behulp van een geponst klompenbandje werd de kap dan weer bevestigd en op zijn plaats gehouden. Als kinderen hadden we een gloeiende hekel aan de zwarte kriebelkousen en de witte klompen.

Dit bericht is geplaatst in foto's met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Pa en buur

  1. Rene Schrader schreef:

    Ik ben er zeker van de jongen links op de foto NIET mijn vader Theo Schrader is. Mijn vader was namelijk geboren in 1935 en was in 1936-37 nog maar een peuter. Ik herken hem trouwens ook niet (ik heb meerdere foto’s gezien van mijn vader als kind). Misschien is het mijn vader’s oudste broer Henk Schrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *