Kar in de vaart!

Maar eens plaatje van het dorp. Vroeger had men zoal de gewoonte om van iedere vlek in Nederland ansichtkaarten te maken. Zo ook van Stompwijk. Ik weet niet helemaal zeker of deze foto voldoet aan de eisen die ik stel. Het kan zijn dat de foto gemaakt is na 1950. Maar vooruit dan maar. Met dank aan G. Suyten.

Wat zien wij zoal? De fotograaf heeft een plaatsje gevonden precies boven de vaart. Hij staat zelfs een flink eindje boven het water en dus stond hij op een hoge brug, een kwakel. Er is jammer genoeg niet één kwakel bewaard gebleven, maar hier is er dan nog een. We zien hem niet, maar we merken hem wel. Een eindje verderop zien we er trouwens nog wel een!

Dan is daar het kloppende hart van Stompwijk, precies in het midden, de kerk. Een blikvanger is ook het “oude postkantoor” met zo’n uitstekend dak waar in de zomermaanden altijd zwaluwnesten onder zaten. Met de bekende gevolgen op de grond natuurlijk. Niet iedereen was dus gecharmeerd van onze gevleugelde vrienden. De nestjes werden dan ook wel eens verwijderd. Een lantaarnpaal voor het postkantoor. Ik heb nog eens zitten zoeken naar de volgende lantaarnpaal richting kerk, maar ik zie hem niet. Misschien werd er toen ook al op elektriciteit bezuinigd.

Wel zie ik in de verte een grote vrachtauto staan. vooral op de grote foto is te zien dat die stil staat, want de chauffeur voert kennelijk een gesprek met, denk ik, iemand op een fiets.
En natuurlijk zien we ook de bestelwagen van kruidenier Suyten. Misschien een vorm van sluikreclame? Of toch gewoon toeval? En wat ligt dat wegdek er toch strak bij.

In de vaart een boerenkar. Geen ongeluk, maar een handigheidje. Zoiets als een aangebrande pan even in de week zetten, dan is de aangekoekte viezigheid er na een tijdje zo af te spoelen.

Dit bericht is geplaatst in foto's met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *