De Schradertjes

Soms vinden lezers een bidprentje van een van hun voorouders. Een tijdje terug vond de oud-Zoeterwoudenaar N. v.d. Akker, inmiddels oveleden, een bidprentje van zijn overgrootvader, Jacobus Schrader. Een naam ook in Stompwijk bekend. Hij blij en ik blij want hij kon mij wat foto’s leveren van zijn overgrootvader, maar ook van zijn overgrootmoeder.

Het gaat hier om Jacobus Schrader en Cornelia van Rijn in 1910, de foto is zeer waarschijnlijk in Stompwijk gemaakt. Maar waar?

Een erg oude foto dus en het echtpaar poseert duidelijk, want mevrouw Schrader kijkt wat gespannen. Een huiselijke sfeer wordt gecreeërd door de vaas met het arrangement bloemen, in ieder geval is een bijna uitgebloeide tulp te zien. En was het in die tijd gebruikelijk om een vaas ook nog te voorzien van een strik, zo te zien van papier? Ik zie het voor het eerst. Verder ligt er nog een krantje op tafel. In die tijd streden een paar katholieke bladen, De Tijd, De Maasbode en Het Centrum, om de gunst van de katholieke lezer. Misschien is het wel een van die kranten! In ieder geval zat de heer Schrader te kijken naar een foto of een prent!

Opmerking: Monique Vos – Van Dalen wist over mw. Schrader-Van Rijn te vertellen dat zij op de foto staat, terwijl zij in de rouw was. Met lette op de volgende kenmerken:
Duidelijk te zien aan de gitten in haar oorbellen die bij rouwsieraden meestal van zilver zijn, en de zwarte ketting met zwarte kruis, In de rouw zijn uit de muts alle figuren verdwenen en is het tule effen! Deze rouwdracht werd 1 jaar en 6 weken lang na het overlijden van een direct familielid gedragen

Mijn eerdere observatie dat Mw. Schrader wat gespannen kijkt, heeft misschien te maken met de gedachte van Mw. Schrader of het wel gepast is om op de foto te gaan als men nog in de rouw is!
Aardige weetjes van zaken die in ieder geval bij mij niet bekend waren, maar die wel degelijk aangeven dat ook hier in Stompwijk men volgens tradities leefde.

Dit bericht is geplaatst in foto's met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op De Schradertjes

 1. Arie de Koning schreef:

  Hallo Aad, ik zag je publicatie van het bidprentje van Jacobus Schrader en Cornelia van Rijn. Voor mijn schoondochter ben ik haar fam. aan het uitpluizen en dit echtpaar komt hierin ook voor.
  Het betreft een zoon van Antonius Schrader en Johanna Roos welke trouwden op 27 oktober 1848 in Stompwijk.

  Jacobus op de foto is geboren op 16 februari 1862 in Stompwijk en trouwde Cornelia op 27 september 1889 in Stompwijk. Het vreemde is dat er al reeds een zoon Jacobus was in het gezin van Antonius en Johanna en wel Jacobus geboren op 1 maart 1855 in Stompwijk welke op 2 februari 1902 is overleden in Stompwijk. Ondertussen trouwde hij op 16 mei 1884 in Stompwijk met Margaretha van Steijn, geboren in Oegstgeest en kreeg met haar vier kinderen waaronder de voorouders van mijn schoondochter.
  Nou gebeurde wel meer dat er dezelfde namen aan kinderen werd gegeven maar toch ook niet zo vaak. Weet jij hier misschien wat over te berichten? Hartelijke groet, Arie

  • Aad Janson schreef:

   Komt niet zo vaak voor volgens mij. Maar heel uitzonderlijk is het nu ook weer niet. Een van mijn verre voorouders had twee dochters, Grote Bet en Kleine Bet, hun eerste doopnaam was gelijk, Elisabeth. En het toeval wil dat ik twee broers heb, Gerard en Gert……

  • admin schreef:

   Een tijdje geen tijd gehad om mijn website te onderhouden, vandaar mijn late reactie. Altijd leuke dergelijke documenten, dus ik houd mij aanbevolen voor een kopietje

 2. martha ruigrok van de werve schreef:

  Mijn moeder was Wilhelmina Maria van r
  Rijn. haar moeder Margaretha van Steyn *Leiden, die met Gerrit van Rijn trouwde.
  Ik ben geïnteresseerd in Margaetha van Steyn. Gezelschapsdame bij een barones in Oegstgeest, begin 19e-eeuw, Godsdienstlerares. Zij heeft de schilder Jan Toorop les gegeven, die katholiek geworden was. Eveneens zijn vrouw. Plaatsen Oegstgeest, Rijnsburg Katwijk a/d Rijn.

 3. Geraldine Schrader Anderson schreef:

  I am in New Zealand, the daughter of Henk Schrader.
  My brother John and sister Maria and I came to New Zealand in 1954 is.
  I am in contact with Jan knoben and Mia Van De Poel.

  I would dearly love photos of my any of my Ancestors.
  I have the Schrader family tree but was surprised when I saw a photo of my great grandparents. Jacobus and Cornelia. I can not red or write dutch.
  I did see some one had a bidprentje van Jacobus Schrader en Cornelia van Rijn.

  I would love a copy if that is possible?
  My father often mentioned the name Aad Janson. Now I see the name on this page.

  Love to all. Geraldine Schrader Anderson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *