Het ouderlijk huis

Een foto van het ouderlijk huis dan maar (links). Als je heel goed kijkt klopt het huisnummer niet met het nummer dat het huis nu heeft. Dan moet de foto dus gemaakt zijn voordat de Stompwijkseweg in het dorp Dr. van Noortstraat ging heten. Bij die gelegenheid namelijk kregen de huizen een nieuw nummer. Helemaal 100% zeker ben ik overigens niet.

Er zijn nog twee redenen waarom deze foto wel aardig is. In de eerste plaats is op de foto nog een huis te zien dat al lang geleden is afgebroken. Ik weet nog dat ik ooit als amateur archeoloog in onze moestuin (op de plek van het afgebroken huis dus) opgravingen deed en inderdaad allerlei scherven tegenkwam, ja zelfs een compleet boterpotje heb ik op die plek ooit gevonden, verder natuurlijk botten, glas en zelfs een halve cent! Waar die troep gebleven is? Ik weet het niet. Misschien spitte mijn vader die spulletjes weer gewoon de tuin in. In ieder geval is de foto een bevestiging van wat ik als tienjarige archeoloog al vermoedde: hier moet een gebouw hebben gestaan!

En dan in de tweede plaats natuurlijk een foto van onze overbuurman, de heer Van Veen, binnenvisser van beroep. Samen met zijn broer waren zij de enige beroepsbinnenvissers van het dorp, voor zover ik weet. Over stropers heb ik het hier niet! De boot heb ik zelf nog gezien, er zelfs in gevaren. Ik was geboeid door het gegeven dat de boot in het midden geen dichte bodem had, maar een houten? of ijzeren?, vlakke plaat vol met gaten. Er stond dus water in die boot. Een rare gedachte was dat, een boot die niet zonk en die was bedoeld om vissen uit het water buiten de boot in het water in de boot te doen.

Jammer dat de twee (of was het er maar een?) ‘vissenkooien’ niet op de foto staan. Volgens mij zeiden wij bun tegen zo’n ‘kooi’, maar eigenlijk is dat woord niet goed, want die ruimte in het bootje voor de vissen heet eigenlijk een bun. Die “kooien”, bedoeld om de levende vis een tijdje te bewaren, hingen aan kettingen en konden met spaakwielen, of was het een slinger, worden opgetakeld. Dan kon je die vissen of palingen er makkelijker uitscheppen. Als iemand van die dingen nog een foto heeft? Ik houd me aanbevolen voor een kopie. Mijn mailadres is links boven in de blog te vinden.

En dan dat gras op de plaats waar nu de betonnen schoeing staat! Op sommige stukken van de Stompwijkse weg staat tegenwoordig alleen nog maar gras tussen de klinkers.

Dit bericht is geplaatst in foto's met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *